5 Şubat 2012 Pazar

Peynir yaptım...

Cumartesi kapımıza kadar gelen taze sütün başına gelenleri anlatacağım. Sütü önce 3 e bölmekle başladım. Bir bölümü ile yoğurt, bir bölümü ile sütlaç kalanı ile ilk kez peynir yaptım. Peynir yapımını Gülben in sabah programında seyretmiştim. İnternette de biraz araştırdım ortaya kendi yorumumla lezzetli bir peynir çıktı. Çok kolaymış meğerse. Önce sütü kaynattım. Kaynamaya devam ederken içine 5-6 kaşık yoğurt ekledim karıştırdım. Bir süre sonra süt kesilmeye başlıyor zaten. İçine birazda takriben yarım tatlı kaşığı tuz ekledim. Süzgeçie peynir kesiklerini toplayarak bir tülbentte biriktirdim. İnternette sirkeninde sütü kestiğini okudum. Birazda sirke ekledim 4-5 damla kadar. Kesilme hızlandı böylece. Tüm kesikleri tülbentte toplayınca tülbenti sıkarak suyunu aldım. Üzerine ağırlık olarak tuzluğu kullandım. Eskiden taş koyarlarmış. Soğuyunca buzdolabına koydum. Sabah kahvaltıda yine evde yaptığım tam buğday ekmeğinin yanında mis gibi peynirimizi ham ham yaptık...

Hiç yorum yok: